Gyakori kérdések

Itt található néhány olyan klímaberendezéssel kapcsolatos szakkifejezés, amit nem árt tisztázni.

Split klíma

A split szó jelentése feloszt, megoszt, megfelez.
Ebben az esetében ez azt jelenti, hogy a minimum két részre osztanak egy klímaberendezést. Kültéri és beltéri egységre. Ennek oka, hogy a zajosabb alkatrészek kerüljenek kívülre, a kevésbe zajosak pedig belülre, növelve ezzel a komfort érzetünket.

Beltéri egység

A split klímák lakáson belüli része. Általában oldalfalra szerelt változatai vannak, de létezik mennyezeti, parapet, álmennyezeti egység is.

Kültéri egység

A split klímák lakáson kívüli része. Ez tartalmazza a zajosabb egységeket, mint pl. a kompresszor.

Multi split

Több beltéri egységből, és egy kültéri egységből álló split klíma. A beltéri egységek hűtőteljesítménye, és kialakítása eltérhet. Pl.: 2,6 kW-os oldalfali és 3,5 kW-os parapet beltéri egység tartozik egy kültéri egységhez.

Mobil klíma

Általában kereken guruló szerkezet, ami akkor jelent tökéletes megoldást, ha ott szeretnénk használni ahol éppen vagyunk. Például magunkkal vihetjük hétvégén a telekre. Minden esetben szükséges valamilyen kapcsolat a külvilággal, ahol a klíma kifujhatja a helyiségből elvont hőt. Ezt legtöbbször gégecsővel oldják meg. Hátránya, hogy zajosabb egy split klímánál, ezért pl. hálószóbába nem ajánljuk.

Ablak klíma

Nevéből következik, hogy ezt a klímát általában ablakba szokták szerelni. A beszerelés bárhová történhet, ahol megoldható az hogy a készülék eleje a helységen belül, hátulja pedig a helyiségen kívül helyezkedik el. Előnye hogy beépítése nem igényel hűtős szakembert. Hátránya hogy zajos.